Mobilă din PAL sau din MDF?

Această întrebare este pusă mereu de consumatori. Să vedem mai întâi ce se ascunde după aceste două prescurtări. 

PAL este acronimul pentru plăci aglomerate din lemn. Adică din resturile de lemn sau din lemn obișnuit prin tocare se obțin așchii de lemn mai mari. Acestea sunt apoi lipite cu ajutorul cleiurilor sau rășinilor sintetice și se obține o placă. Placa în sine este uscată și finisată cu melamină, furnir sau diverse lacuri. Astfel apar plăcile de PAL din care se fabrică mobilierul. Marginile PAL-ului se finisează cu un cant care poate fi din folie termoadezivă sau din abs. Avantajul principal al PAL-ului este prețul iar faptul că există o suprafață mare gata finisată, că poate avea o gamă ridicată de culori și un timp relativ redus de realizare a mobilierului din el sunt deasemenea importante.

MDF este acronimul de la medium density fireboard. Adică este alcătuit din resturi de lemn foarte fin tocate care lipite formează o placă. Datorită alcătuirii se poate fereza obținându-se forme deosebite ale fronturilor. Este ideal pentru zonele umede precum baia și bucătăria dacă sunt tratate cu vopsele rezistente. Avantajul față de PAL îl constituie tocmai aceste posibilități tehnice legate de vopsire sau înfoliere, posibilitatea de frezare și deci de realizarea unor lucrări decorative. Dezavantajul major al MDF-ului este prețul. Este mult mai scump decât PAL-ul. 

Uneori clienții au anumite preferințe. În funcție de acestea, la un mobilier executat la comandă, producătorul poate face alegerea între PAL și MDF. 

La întrebarea din titlu nu avem un răspuns clar. Ambele sunt intens folosite, ambele sunt bune iar tendința în mobila de azi este realizarea de mobilă mixtă folosind ambele tipuri de plăci. 

Practic mobilierul de astăzi este de fapt un mixt de PAL cu MDF. Fronturile de obicei sunt din MDF pentru că permit prelucrări, culori speciale și au un finisaj deosebit. Restul părților de mobilier sunt de obicei din PAL.

 

Distribuie:

Componente GLASSPAL

Articole

Sisteme de glisare pentru usi culisante